ПОЗДРАВЛЕНИЕ на ТМВМ по случай 10-тата годишнина на Ложата на Съвършенството "Мория".

Скъпи Братя Велики Богоизбрани, Съвършени и Възвишени Свободни Зидари,

На 01.10.2020 г. се навършиха 10 години от началото на Ложата на Съвършенството "Мория".

Времето е добър съдник на Смисъла - дали ще го запази, утвърди и разпространи или ще го разпилее като пясък между пръстите ни в изтърваното ни его. Последната ни юбилейна година беше трудна и постави на изпитание всички. Дано сме били достойни пред него и пред близките ни, защото именно в такива времена най-ясно се проявяват силата и увереността на Духа ни.

За повечето от нас това време прелетя с радостите и тревогите по укрепване на Братството и на Ложата на Съвършенството.  За да можем днес, без излишна гордост, да споделим:

- Упоритата и възторжена работа на всички Братя Велики Богоизбрани, Съвършени и Възвишени Свободни Зидари, допринесли със своя Градеж за името и авторитета на Ложата, водени от Четирибуквието - най-святата дума на името Божествено, която ничий език смъртен да не смей мистичните ù звуци да съчетае, Ни светец да я промълви, Ни пророк да я изпее, Ни пръстът на писаря да се осмели да я изпише!

- Запомнящото се присъствие на  Старите Т:.М:.В:.М:. - Братята Ю., Т., Н., И. и техните Сановници, водили безкористно и умело Ложата към достойното ѝ самоутвърждаване и авторитет.

- "Мория" се превърна в надежден партньор на останалите степени във Великия Конклав, важен източник на знание и зидарски респект в прехода към Мъдростта на по-горната Степен на Розата и Кръста от Хередом.

- Мелодията на красивия ни Ритуал, съчетал величавото Слово от Скрижалите и  посланието от вътрешната страна на златния пръстен, където предците ни са записали:  Добродетелта обединява онова, което смъртта не може да раздели.

Днешните ни работи са символни и по още една причина. Събираме се само ден след като според Масонското летоброене започна  6021 година от раждането на Светлината. Еньовден -  празникът, който за църковния календар е денят на рождеството на Св. Йоан Кръстител /Предтеча/, а според Братството ни – това е изгревът на всевечния Творец, Съзидател и Ваятел, Великият Архитект на Вселената. Тогава Слънцето е в най-голямата си сила, а неговата Светлина огрява Живота и усилията на човешкото посвещение.

Спирам дотук, защото символът на Степента е неизразимото Слово, чието послание изисква просто добри дела, търпение и дълго странстване към духовните хоризонти на Съвършенството.

 

Честита десета годишнина, Скъпи Братя,

и нека бъдем здрави и силни за да продължим с чест пътя на Ложата на съвършенството "Мория", осветен от Вечния огън на олтара ѝ и от 24-те светлини, искрящи от четирите посоки на духовния ни свят!

 

И нека бъде така!

 

25/06/2021, ТМВМ